Periode: 27 september 2023 t/m 6 december 2023
Gemiste lessen kunnen op 13 december worden ingehaald. Tijdens de herfstvakantie is er geen les
Tijd: Woensdagavond van 19:30 tot 22:00 uur (2,5 uur)
Aantal cursisten: maximaal 8 
Leslocatie: De Heerenveense School (keramieklokaal)
Docent: Harmen Tulner
Kosten: € 280,00 inclusief materialen en koffie/thee
De cursus bestaat uit 10 lessen


 Deze afbeelding toont een tekenles van Kunsthuis De Vleugel. Cursus tekenen op de woensdagavond in Heerenveen.

Tekenen is de basis
Goed kunnen tekenen is een praktische en handige vaardigheid. Tekenen is de basis van alle beeldende kunst, inclusief beeldhouwen. Tekenen kan overal en u hoeft niet een speciale ruimte in huis te hebben om te kunnen tekenen. Een paar goede potloden en tekenpapier is alles wat u nodig heeft om een prachtig kunstwerk te maken. Soms kan met een tekening evenveel effect bereikt worden als met een groot, imposant schilderij.

Voor wie is deze cursus geschikt?
Deze cursus is geschikt voor zowel beginnende als meer gevorderde tekenaars die graag de mogelijkheden van verschillende tekenmaterialen willen verkennen en beter willen leren tekenen. Dus ook wanneer u weinig tot geen ervaring heeft met tekenen is deze cursus geschikt voor u.

Cursus tekenen en tekenmaterialen
Tijdens de cursus tekenen en tekenmaterialen krijgt u tekenles en maakt u daarnaast kennis met een aantal gangbare tekenmaterialen. De volgende onderwerpen met betrekking tot het tekenen komen aan bod:

  • Portrettekenen (vooraanzicht, zij-aanzicht, driekwart positie, neus, mond, ogen en oren);
  • Ruimte suggereren op het platte vlak: perspectief (1-, 2-, en 3-puntsperspectief), atmosferisch perspectief;
  • Tekenen naar de fantasie.

In het laatste onderdeel wordt gekeken naar uw specifieke interesses en welke technieken er zijn om die interesses om te zetten in een kunstzinnig werkstuk. Ook leert u hoe u uw tekening om kunt zetten in een schilderij.

Tekenmaterialen
Er zijn veel tekenmaterialen met allemaal hun eigen kenmerken en uitstraling. Het is leuk en inspirerend om te ontdekken wat ermee mogelijk is. U gaat werken met:

  • Houtskool;
  • Inkt;
  • Pastelkrijt;
  • Aquarelkleurpotlood.

U zult snel ervaren welk materiaal goed bij u past.

Spelenderwijs leren tekenen
Tijdens deze cursus zal uw tekenvaardigheid met deze materialen snel beter worden. De opdrachten die u tijdens de cursus worden aangeboden bevatten oefeningen in perspectief, toonwaarden en tekenen naar de fantasie.

Hoe gaat het tijdens de lessen?
De docent geeft korte demonstraties waarbij de toepassing van elk tekenmateriaal wordt uitgelegd. Daarnaast biedt de docent opdrachten aan waarbij u het tekenmateriaal leert kennen. Tijdens de les wordt het gemaakte werk zowel klassikaal als individueel besproken.  

De docent
De docent Harmen Tulner is een enthousiaste docent die zelf al meer dan 25 jaar tekent en schildert. Hij is in 1997 afgestudeerd aan de Kunstacademie Minerva als docent 1e graad tekenen en schilderen.

Heeft u nog vragen? Bel de docent. Tel. nr.: 06-36492381.

Lees de algemene informatie